Buddha’s Birthday Retreat

OZS Altar Feature Image

OZS – Buddha’s Birthday Retreat

Saturday, May 22, 2021, 7:00 am – 5:00 pm – A day to pause, renew, and strengthen our practice. The Retreat/workshop will be on Zoom and in person at our Zendo. Based on recent studies, according to the C.D.C., it will be safe for those of us who have been fully vaccinated to meet in person.

  • 7:00 am to 7:30 am – Our day starts with Meditation Practice on Siesta Key Beach (weather permitting). Directions: We will meet Northeast of the last lifeguard tower furthest north of the pavilion. Park in the North Lot.
  • 9:00 am to 5:00 pm –  We begin our retreat with an opening ceremony, chanting the Heart Sutra, and a 30-minute meditation, followed by an introductory talk by Abbot Will Rauschenberger. After the talk, there will be a discussion in which each participant is encouraged to share what they most want to get from the retreat.  The opening ceremony, the introductory talk, and discussion will be most helpful in setting the tone for your retreat. Participation is required to attend the rest of the retreat.
  • You may join for all or part of the day. The schedule for the day is subject to change (see schedule below). Details and instructions will be sent to you before the retreat starts.  On Zoom, please keep your audio muted except when asked during a Q&A session. You may use the text chat box to ask the host questions, privately, or visible to the whole group. In-person at the Zendo is a silent retreat, except for Q&A.
  • Donations are gratefully accepted – Made possible through the generosity of community members like you!

RSVP for Buddha’s Birthday Retreat/Workshop on Zoom here.

RSVP to participate in person at our Zendo (limited to 8 people total). Participants must be fully vaccinated against Covid.

Email me for more information.

After registering, you will receive a confirmation email containing information about joining the meeting.
Buddha's Birthday Retreat on Zoom

Hourly Schedule

Buddha's Birthday Retreat

7:00 AM - 7:30 AM
Meditation on Siesta Key Public Beach
Please bring your own cushion or mat and arrive early enough to be seated at 7:00 AM. Directions: We will meet Northeast of the last lifeguard (blue) tower, the furthest north of the pavilion. Park in the North lot.
9:00 AM - 9:15 AM
Opening ceremony
Taking Refuge, The Mantra of the Universe in its Purity, Om nam (All together) (3×), The Heart Sutra
9:15 AM - 9:45 AM
30-minute meditation practice
meditation
10:00 AM - 10:30 AM
Dharma Talk, Q&A
Causes and conditions, what brought you to this point in your life?
10:30 AM - 10:35 AM
5-minute break and walking meditation
mindfulness
10:35 AM - 11:05 AM
30-minute meditation practice
meditation
11:05 AM - 11:10 AM
5-minute break and walking meditation
mindfulness
11:10 AM - 11:40 AM
30-minute meditation practice
meditation
11:40 AM - 12:10 PM
Dharma talk, Q&A
About Practice
12:10 PM - 2:00 PM
Lunch Break, personal time
On your own practice mindfulness and self-care..
2:00 PM - 2:30 PM
30-minute meditation practice
meditation
2:30 PM - 2:40 PM
10-minute break and walking meditation
mindfulness
2:40 PM - 3:10 PM
30-minute meditation practice
meditation
3:10 PM - 3:20 PM
10-minute break and walking meditation
mindfulness
3:20 PM - 3:50 PM
30-minute meditation practice
meditation
3:50PM - 4:00 PM
10-minute break and walking meditation
mindfulness
Afternoon Dharma Talk, Q&A
Buddha and Birthlessness, End of retreat

Donate to OZS

Ordinary Zen Sangha Inc. Non-profit




Making a donation online, with PayPal. You may use your credit card and do not need a PayPal account. You may make a one-time donation or make regularly scheduled monthly donations of your choosing.